Home > Duurzaam, Filosofie > Drang tot leven

Drang tot leven

Alle levensvormen op aarde hebben een ingebakken drang om zichzelf in stand te houden.  Door zich voort te planten.  Want geen enkel leven duurt erg lang.  Een muis wordt 3 jaar oud.  Een olifant wordt 80.  Bepaalde boomsoorten worden wel een paar honderd jaar oud.  Maar veel is het niet. 

Deze ingebakken drang om ons voort te planten lijkt wel steeds minder te worden.  Steeds meer mensen hebben geen kinderen en het aantal kinderen per gezin is ook laag geworden.  In veel ontwikkelde landen daalt de bevolking daardoor.

Maar mensen willen wel steeds ouder worden.  De verwachting is dat 50% van alle baby’s die nu worden geboren de leeftijd van honderd jaar zullen bereiken.  Nederland loopt daar een beetje op achter, hoewel de stijging van de levensverwachting wel harder gaat dan de afgesproken stijging van de AOW leeftijd.  Nederland rookt relatief veel.  Mogelijk speelt een rol dat ouderen in Nederland relatief veel alleen wonen en veel worden opgenomen in verzorgingstehuizen (bron: prof Westendorp).

Deze drang zou wel eens ernstig kunnen bijdragen aan veel leed.  Want de aarde kan een bevolking van 12 miljard eigenlijk niet dragen.  Wij gaan in 100 jaar tijd de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer verdubbelen tot het niveau dat we hebben gekend in de laatste ijstijd.  Een grote ecologische ramp ligt zeer voor de hand.  En alle akkoorden ten spijt stijgt de uitstoot nog steeds.   Terugdringen van de uitstoot per hoofd van de bevolking lukt nog steeds niet.  De groei van de bevolking gaat langzamer dan een paar jaar geleden werd verwacht door de daling van het geoortecijfer.  Maar de wereldbevolking groeit toch hard als ontwikkelende  landen ook naar een levensverwachting gaan van boven de 80 jaar of hoger (Rusland zit nu op 65 jaar en veel Afrikaanse landen zitten beduidend lager).

Veel geld wordt gespendeerd aan medische zorg.  50% van dat geld wordt besteed aan de laatste drie levensjaren.  Mensen van diep in de tachting worden geopereerd en bestraald, en ondergaan behandelingen met dure medicijnen die allerlei onprettige bijwerkingen hebben.   De kwaliteit van leven is in deze laatste fase niet bijzonder hoog.  Is dit wel zo natuurlijk ? Is het natuurlijk om ons zo fanatiek te verzetten tegen de natuur ? 

De dood is bijna de enige zekerheid van het leven.  Is het eigenlijk de wens van de patient om tot de laatste snik te vechten tegen het onvermijdelijke ? 

Wie wordt er beter van dit proces ?  De menselijke soort en de wereld in ieder geval niet.  Welke rol spelen de artsen die in vaste denkpatronen en automatisme zitten ?  Of door een systeem dat zichzelf in stand wil houden, en uit financieel belang van ziekenhuizen, farmaceuten, verzekeraars  en artsen ?

Moeten we niet eens terug naar de natuur ?  Eens kijken hoe natuurvolken hier mee om gaan ?  Ons afvragen wat het brengt om het leven zo lang mogelijk te rekken ?

Advertenties
  1. 14/01/2010 om 12:28

    1. Het is helemaal de vraag hoever het zou kunnen gaan met CO2 in de atmosfeer. Niet alleen fysische aspecten zijn onduidelijk maar ook zijn er economische grenzen. Olie en gas worden duurder en andere technieken ontstaan (kernfusie?) of worden goedkoper.

    2. Ik geloof dat er helemaal geen grenzen aan de groei zullen zijn. Wel zijn er grenzen langs welke weg de groei kan gaan. Het gaat steeds weer anders dan we denken. Zo zullen er misschien heel andere beperkingen zijn dan de hoeveelheid CO2.

    3. Als we het nu zouden horen waar het probleem in de toekomst zal liggen, zouden we versteld staan. Net als het kind of de jongeling die zich drukmaakt om allemaal problemen die hij later als totaal irrelevant zal zien. We zijn kinderen die zich vreselijk drukmaken om non-problemen.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s